Prolonged Exposure Therapy

 

Den mest evidensbaserede behandling til PTSD er Prolonged Exposure udviklet af Professor Edna Foa, der har arbejdet i 30 år med PTSD. Der er gode resultater med behandlingen, og op til 85% får det markant bedre. Behandling bruges i det amerikanske, danske, canadiske og israelske forsvar. Det bruges på kvindekrisecentre og på nogle hospitaler.
Behandlingen består af til 8-15 individuelle behandlingssessioner af cirka 90 minutters varighed.


De centrale komponenter i terapien er;
– Psykoedukation vedr. PTSD symptomer og almindelige reaktioner på traumatiske hændelser.
– Selvberoligende teknikker.
In Vivo eksponering. Gentagen udsættelse for de situationer, aktiviteter eller steder der undgås, da disse er relateret til minderne omkring traumet. Denne fremgang reducerer den psykologiske stress og sætter klienten i stand til forstå at de situationer der undgås, ikke er farlige og at klienten er i stand til at håndtere sit angstniveau.

 

Visualiseret eksponering. En gentagen genfortælling, bearbejdning og evaluering af den eller de traumatiske hændelser. Disse gentagne besøg sætter klienten i stand til at tage et realistisk perspektiv i forbindelse med bearbejdningen af hændelserne.

 

Fordelene ved PE Therapy er jvnf. Professor Edna Foa at:
PE er den behandlingsmetode i forhold til traumer, der har flest studier bag sig der dokumenterer dets virkning og effektivitet.
PE er fundet til at være den metode der er mest effektiv i forhold til en bred gruppe af traumepolationer.

PE er undersøgt af mange uafhængige centre i USA og rundt omkring i verden.
Nyttige links:
https://youtu.be/wB6LOGA01D0 (Edna B. Foa talks about anxiety, trauma and how Prolonged Exposure Therapy works for PTSD) DSG, Inc. 32:10 min. 
(2017)

Www.ptsd.va.gov  – U.S Departement of Veterans Affairs (Denne side indbyder dig til at læse indgående om PE Therapy og andre behandlingsmetoder ift. PTSD og endda sammenligne disse behandlingsmetoder. Samtidig er det en god vidensbank i forhold til PTSD).